Sallad, romarrikets fall och Caesarsallad

Vår uppskattning är att sallad kan spåras tillbaka till romarna och antikens greker. Ordet ”sallad” kommer ursprungligen från latinets ”sal” vilket betyder salt.

Anledningen till att man valde just detta ord var att man alltid använde sig av salt när man åt sin sallad, antingen som krydda rakt på salladen, eller i dressingen och vinägern.

Romarnas sallad var inte så olik den sallad vi äter idag. Det var en väldigt grundlig måltid med ett enkelt urval av grönsaker samt vinäger eller dressing.

Efter Romarrikets fall tappade salladen lite av sin betydelse. 1699 försökte John Evelyn, i sin bok Acetaria: A Discourse on Sallets, få britterna att äta mer sallad utan att lyckas.

Under sent 1800-tal började mixad sallad bli mer och mer populär i USA och det riktiga genomslaget kom när Ceasarsalladen uppfanns.

Det råder en viss debatt om vem som kom på Ceasarsalladen först. De flesta historiker hävdar att den uppfanns i Tijuana, Mexico, år 1924 av en man vid namn Caesar Cardini. Andra menar att den skapades av Giacomo Junia under tidigt 1900-tal, en Italiensk kock som var bosatt i Chicago. Oavsett vem av dessa herrar som uppfann salladen först så blev det väldigt populärt för amerikaner att bila ner till Tijuana för att få smaka den berömda nya Ceasarsalladen. Receptet spred sig så småningom till Europa och därifrån till andra delar av världen.

I dagens samhälle är en hälsosam livsstil något många strävar efter.

Vi tränar mer än någonsin och människor börjar mer och mer förstå att betydelsen av en sundare kost spelar stor roll i hur man mår både psykiskt och fysiskt.

Detta är en av anledningarna till att salladen idag är ett väldigt populärt måltidsval.

Det viktigaste skälet till att sallad blivit ett så populärt måltidsalternativ i Sverige och världen idag, måste ändå vara att det är så otroligt gott. I våra salladsbarer får du ju dessutom din sallad exakt så som du vill ha den!