Hoppa till huvudinnehåll
CF

CLIMATE FOODPRINT™

Maten vi äter står för 30% av de globala koldioxidutsläppen (IPCC, 2019).
Det. Är. Inte. Ok.

Att vänta är inte ett alternativ – vi måste agera. Nu. De flesta vill göra något, men vet inte hur.

Hört talas om Parisavtalet? Det syftar till att stärka de globala ansträngningarna mot hotet från klimatförändringarna genom att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader Celsius. En nyckel för att nå det målet är att minska varje måltids påverkan till 0,5 kg CO2e.

Vårt mål är att nå under 0,5 kg CO2e per genomsnittlig måltid år 2030 – nivån som krävs för att stoppa den globala uppvärmningen (EAT Lancet, 2019). Vår nya märkning Climate Foodprint™ är ett nudging-verktyg som hjälper dig (och oss!) att göra medvetna och grönare val. I kombination med näringsmärkningen Nutri-Score hoppas vi kunna bidra till ett hälsosammare liv – både för dig och för planeten.

Q & A

Q1 -VARFÖR HAR NI INFÖRT EN KOLDIOXIDMÄRKNING?

OK, det här kommer att kräva ett ganska långt svar. Men hey, håll ut och läs, för det här är faktiskt viktigt som f.. Hört talas om Parisavtalet? Det syftar till att stärka de globala ansträngningarna mot klimatförändringarna genom att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader Celsius. Och en nyckel för att nå det målet är att minska varje måltid till 0,5 kg CO2e. Ser du vart vi är på väg? Vårt mål är att nå under 0,5 kg CO2e per genomsnittlig måltid och visa att det går att äta prisvärd och god mat med låg klimatpåverkan. Vår nya märkning Climate Foodprint™ är ett nudging-verktyg som hjälper dig (och oss!) att ta medvetna och grönare val. Vi vet också från vår Vegocracy report 2022 att mer än hälften (53%) anser att tydligare märkning skulle få dem att välja mer hållbar mat. Om inte det är värt att agera på – så vet vi inte vad. Folket vill ha klimatmärkning och det ska de få.

Q2 - VAD HOPPAS NI PÅ ATT UPPNÅ?

Vi vet alla att koldioxidutsläppen måste minskas. Rejält. Inte i morgon, utan idag! Men det är svårt för en vanlig Svensson att veta vad man kan göra i sin vardag. Om vi kan sporra oss själva att bli ännu grönare och uppmuntra våra konsumenter att göra mer medvetna val tror vi att det kan bidra i positiv riktning👉👉👉💚🌍.

Q3 - HUR UTVECKLADE OCH SKAPADE NI DENNA MÄRKNING?

Märkningen bygger på en livscykelanalys (se Q4👇) där vi har beräknat koldioxidutsläppen för varje enskild produkt, från att den växer på åkern tills den hamnar i vår gröna skål. Vill du djupdyka ner i beräkningarna? Coolt – gå till Q5👇👇.

Q4 - LIVSCYKELANALYS - WHAAAT?

En livscykelanalys (LCA) är en standardiserad metod för att beräkna en produkts totala klimatpåverkan från jord till bord.

Q5 - HUR GJORDES BERÄKNINGARNA?

OK nu kör vi, så håll ut. Det kan verka lite knepigt, men det är faktiskt ganska logiskt i slutändan. Klimatsiffrorna vi anger är per kg produkt (salladsbaren) eller per måltid (färdigpackade food-to-go produkter). Det omfattar bland annat odling av råvaror, transport och produktion. Metoden är standardiserad i ISO 14040 (riktigt nördiga saker, de som vet de vet). LCA-beräkningarna (se Q4☝️) ska ses som vägledande eftersom det finns många saker som har betydelse för klimatpåverkan över tid, till exempel variationer under året och olika producenter. De bygger i huvudsak på tre olika datakällor:
• RISE klimatdatabas för livsmedel v2.03 – För produkter som produceras i eller distribueras via Sverige (RISE, 2022).
• Agribalyse 3.0 – För produkter producerade i Frankrike för den franska marknaden (ADEME, 2020).
• Data från leverantörer – leverantörsspecifika LCA-data används för att öka tillförlitligheten när de finns tillgängliga.
Genom att använda flera datakällor och jämföra resultaten har vi kunnat validera värdena och identifiera skillnader mellan de olika datamängderna.

Hänger du med? Yes – härligt! Inte? Ok, fortsätt läsa vår Q&A. Might get there… Eller kontakta oss på info@picadeli.se.

Q6 - HUR EXAKTA ÄR VÄRDENA? (OCH VARFÖR EN SYMBOL?)

Vi använder LCA (livscykelanalyser, se Q4☝️) för att beräkna koldioxidutsläpp samt insamlade värden från våra leverantörer. Eftersom LCA-beräkningar alltid innehåller uppskattningar använder vi ~ SYMBOLEN, som är standard för dessa slags beräkningar.

Q7 - VAD INGÅR I BERÄKNINGARNA?

Klimatsiffrorna vi anger är per kg produkt (salladsbaren) eller per måltid (färdigpackade food-to-go). Det omfattar bland annat odling av råvaror, transport och produktion.

Q8 - VAD BETYDER VÄRDENA?

För ingredienser i salladsbaren använder vi CO2e/kg. Siffrorna visar mängden koldioxidutsläpp per kilo och gör att du kan jämföra olika ingredienser.

För färdiga sallader och andra food-to go produkter använder vi CO2e kg/måltid – det visar det totala koldioxidavtrycket för din måltid.

Q9 - VAD ÄR LOGIKEN BAKOM ER KLIMATSKALA?

Vår klimatskala är framtagen för att hjälpa konsumenten att göra ett klimatvänligt val. Det är en femgradig skala, från mörkgrön till röd. Mörkgrön är den nivå som vi måste nå för att hejda den globala uppvärmningen*. Gult och grönt ligger under den nuvarande genomsnittliga europeiska måltiden, medan orange och rött ligger över och ska därför inte konsumeras lika ofta. Fast du kan faktiskt fortfarande lägga till orangea eller till och med röda ingredienser, som kyckling eller ost, så länge du väljer många grön(a)saker. Du kommer ändå alltid få en klimatvänlig måltid när du blandar en Picadeli-sallad. (Se Q15👇 för climate-happy-mixing-inspo.)

*I enlighet med scenarierna från EAT Lancet.

Q10 - EN PICADELI-SALLAD HAR DRYGT HÄLFTEN SÅ STOR KLIMATPÅVERKAN SOM EN GENOMSNITTLIG EUROPEISK MÅLTID. HUR HAR NI KOMMIT FRAM TILL DET?

Enligt WRI har en genomsnittlig europeisk måltid (lunch eller middag) en klimatpåverkan på 1,45 kg CO2e. Enligt våra beräkningar är klimatpåverkan från en genomsnittlig Picadeli-sallad som blandas i våra salladsbarer 0,83 kg CO2e (2021), alltså lite mer än hälften. Genomsnittet gäller för alla europeiska marknader och baseras på en genomsnittlig Picadeli-salladskål på 418 g.

Q11- VAD ÄR LOGIKEN BAKOM ERT MÅL PÅ 0,5 CO2E/KG?

Enligt EAT-Lancet-rapporten Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems kan livsmedelsproduktionen år 2050 stå för 5 Gt CO2e för att vara på en hållbar nivå när det gäller klimatpåverkan. Med 9,7 miljarder människor på jorden innebär det att den tillåtna påverkan per måltid (lunch eller middag) måste vara mindre än 0,5 kg CO2e. Vi har anpassat vårt mål till just detta.

Q12 - NI MÄRKER ÄVEN ERA FOOD-TO-GO PRODUKTER. ÄR DET SAMMA SAK?

Vi använder samma beräkningar men vi visar värdena per food-to-go måltid (eller per kg för snacks) och inkluderar förpackningen i beräkningarna. Vi har valt koldioxidutsläpp per food-to-go produkt eftersom det är lättare att förstå för konsumenterna. Vi har gjort en strikt definition av vad som anses vara en måltid, medan snacks och tillbehör alltid märks per kg för att undvika att konsumenterna blir vilseledda.

Q13 - VILKA ÄR KRITERIERNA FÖR NÄRINGSPROFILEN I EN FÄRDIGPACKAD FOOD-TO-GO-MÅLTID?

För våra färdigpackade produkter, som räknas som huvudmåltiden i en lunch eller middag, definierar vi måltiden enligt följande kriterier: produkten ska ha en bra näringsprofil med tillräckligt med kalorier för att hålla dig mätt och ge energi som motsvarar 25–35% av det rekommenderade dagliga intaget av kalorier (2000 – 2600 kcal* EFSA). Färdigpackade produkter som inte uppfyller måltidsdefinitionen märks per kg (kg CO2e/kg) för att undvika att konsumenterna blir vilseledda.

Q14 - VARFÖR ERBJUDER NI PRODUKTER SOM HAR HÖGRE KLIMATPÅVERKAN?

Vi fortsätter att arbeta med att minska vår klimatpåverkan. Steg för steg ersätter eller minskar vi klimatpåverkan från ingredienserna som har störst klimatpåverkan. Vi har till exempel inte längre något rött kött i sortimentet och utvecklar hela tiden vårt sortiment med växtbaserade proteiner. Men om en ingrediens har en högre klimatpåverkan betyder det inte att hela måltiden har en högre klimatpåverkan, utan det blir lättare att själv skapa en klimatvänlig sallad med hjälp av Climate Foodprint™. Vi övervakar också försäljningen för att se till att vår totala försäljning utvecklas i enlighet med våra mål.

Q15 - MEN HUR KAN JAG VETA VAD DEN TOTALA CO2E BLIR FÖR MIN SALLAD?

Det kan bli svårt (om du inte råkar bära runt på en våg…). Men här är en snabbguide: börja med mycket sallad och grönsaker i massa olika färger. Fyll på med lite protein – varför inte växtbaserad – lite pasta eller gryn och avsluta med din favoritdressing och topping. 50% sallad och grönsaker, 20% protein, 20% kolhydrater, 10% toppings och dressing. Ta-daa! En typisk klimatvänlig måltid.

Q16 - VARFÖR HAR INTE ALL MAT DEN HÄR MÄRKNINGEN?

Bra fråga! Vi skulle älska om andra företag följde initiativet och började hjälpa konsumenterna att göra mer medvetna val. Kanske du jobbar för ett bolag som vill haka på? Please; ring, mejla, skicka en brevduva eller kontakta oss på vilket annat sätt som helst så hjälper vi dig att använda vår Climate Foodprint™.

Q17 - IBLAND MÄRKER NI PRODUKTER PER KG OCH IBLAND PER MÅLTID- VARFÖR?

Eh, lite förvirrande kanske…? Men vi ska försöka reda ut det här: vi använder “per måltid” för alla färdigpackade food-to-go produkter som har tillräckligt med energi och en hälsosam sammansättning för att betraktas som en komplett måltid. I vår salladsbar använder vi kg per kg för att du ska kunna välja själv.

Q18 - KAN JAG VÄLJA RÖDA, ORANGEA OCH GULA PRODUKTER?

Ja! En riktigt bra måltid ska smaka gott och innehålla alla viktiga beståndsdelar, inklusive proteiner. Om du vet vilken påverkan olika ingredienser har kan du välja produkter som du själv tycker om och som samtidigt ger mervärde till din sallad. Om du inte är supersugen på en viss produkt som har lite större påverkan, välj då en annan. Sugen på en utmaning? Prova alternativ med mindre påverkan och om du gillar dem kan du ju bara fortsätta att äta dem i stället. Win-win!

Q19 - DETTA ÄR JU SUPERINTRESSANT. VART KAN JAG LÄRA MIG MER?

WOW! Imponerande att du är en av oss (dvs. nördar i detta). Kolla in det här: Allt du behöver veta – nördig fakta med beräkningar.