Hoppa till huvudinnehåll
NS

NUTRI-SCORE

Mer än hälften (59%) av alla européer är överviktiga (WHO Regional Obesity Report 2022). Picadeli Vegocracy Report 2022 visar att en övervägande majoritet, 82%, av världens befolkning har svårt att följa de nationella riktlinjerna för frukt och grönt. Det är oroväckande siffror. Rapporten visar också att två av tre, 67%, vill ha vägledande märkning av hälsosam mat för att kunna göra bättre val. Så, vi lyssnade!

Vi har ett mål, ett uppdrag – att demokratisera hälsosam mat genom att göra den tillgänglig, prisvärd och välsmakande… och nu också mer tydlig!

Frågor? Jaaa, hoppas det! Svar och lite till hittar du om du scrollar neråt👇!

Q & A

VAD ÄR NUTRI-SCORE?

En märkning som visar om produkten är bra för dig eller mindre bra. Eller lite mittemellan. Det längre svaret: Nutri-Score är en etablerad näringsmärkning i Europa. Den baseras på forskning och omvandlar näringsvärdet på en produkt till ett rankingsystem från mörkgrönt A till rött E, där A är det mest hälsosamma. En enkel trafikljusmärkning som ska hjälpa konsumenten att göra ett informerat och medvetet val vid köptillfället.

VARFÖR NUTRI-SCORE?

Vi vet att ni vill veta saker (typ bokstavligen – vi frågade nämligen 11 000 personer och svaret var tydligt; ni vill ha mer märkning och guidning) så vi implementerade Nutri-Score på alla våra produkter. Nutri-Score har visat sig vara framgångsrikt i de länder där det har införts. Vår undersökning visar att 57% av konsumenterna har ändrat en eller flera köpvanor sedan Nutri-Score introducerades. En av tre har gjort bestående förändringar i vissa matvanor (Vegocracy Report 2022).

Guidning = hälsosammare val med andra ord. That’s why!

HAR NÄRINGSMÄRKNINGAR NÅGON EFFEKT?

Javisst! Enligt Livsmedelsverkets egen rapport leder märkning – oavsett vilken – till ett mer hälsosamt val än om märkning saknas. Nutri-Score har fungerat framgångsrikt, både bland producenter och hos konsumenter, i de länder där man implementerat den. Vi kikade på en fransk undersökning, där Nutri-Score funnits sedan 2017, och 93% upplevde att märkningen var användbar för att förstå produkters näringsvärde. 57% ändrade en eller flera köpvanor tack vare Nutri-Score och 33% uppgav att de har gjort bestående förändringar. Undersökning som genomfördes på uppdrag av den franska folkhälsomyndigheten i september 2020.

HÄLSOSAM MAT, VAD MENAR NI MED DET?

Vi definierar hälsosam mat som Nutri-Score A och B. Vårt mål är att snittet för alla produkter ska vara Nutri-Score A eller B på vår totala försäljning 2023.

VARFÖR ERBJUDER NI PRODUKTER MED NUTRI-SCORE C OCH D?

Vi erbjuder ett stort utbud av produkter så du kan välja själv, det är ju liksom vår grej! Mixa allt du älskar…och lite till, du vet. Vi har flest produkter med Nutri-Score A i vårt sortiment och jobbar ständigt med att förbättra de som ligger på Nutri-Score C och D. Om du mixar produkter med Nutriscore A/B och Nutri-Score C/D blir ändå slutprodukten (alltså hela salladen) bra, troligtvis Nutri-Score A eller B.

VARFÖR ÄR FOPNL (NÄRINGSDEKLARATION PÅ FRAMSIDAN AV FÖRPACKNINGEN) VIKTIGT?

Det förenklar för, och nudgar människor att göra medvetna och hälsosamma val.

HUR GÖRS BERÄKNINGARNA?

Nutri-Score beräknas alltid per 100 g eller 100 ml precis som alla näringsberäkningar. Ta ett djupt andetag och gör dig redo att läsa om alla parametrar beräkningen tar hänsyn till. Redo? Då kör vi: energi (KJ), socker, salt, mättat fett, protein, fibrer, mängd grönsaker, legymer, frukt, bär, frön, nötter, rapsolja, valnötsolja och olivolja. Vill du veta ännu mer? Visst, mer info finns här!

HUR KAN JAG VETA TOTALA NUTRI-SCORE-VÄRDET FÖR MIN SALLAD?

Det är svårt att veta exakt (om du inte råkar bära runt på en våg…). Men här är en snabbguide: Börja med mycket sallad och grönsaker i massa olika färger. Välj protein – varför inte växtbaserat – pasta eller gryn och avsluta med dressing och din favorittopping. Ca. 50% sallad och grönsaker, 20% kolhydrater (pasta, gryn, nudlar), 20% protein och 10% frukt, toppings, dressing. Ta-daa! En typisk Nutri-Score A eller B sallad!

VAD ÄR NUDGING?

Nudging som metod handlar om att påverka individers beteenden i en önskad riktning – utan varken piska eller morot. Man lägger inte heller till eller tar bort valmöjligheter, istället arrangeras valsituationen så att det blir lätt att göra rätt med en vänlig knuff i rätt riktning. Puff puff.

VAD SKILJER NUTRI-SCORE FRÅN ANDRA NÄRINGSMÄRKNINGAR?

Nutri-Score inkluderar alla typer av produkter till skillnad från många andra etiketter som bara finns i vissa segment. Tack vare den pedagogiska trafikljusmärkningen är den bevisade nudging-effekten högre. Algoritmerna bakom vägleder inte bara konsumenter utan hjälper också livsmedelsföretag och restauranger att anpassa produkter och recept mot hälsosammare versioner, vilket har visat sig flytta det totala matutbudet till mer hälsosamma alternativ.

OM JAG FORTFARANDE HAR FRÅGOR, VAD GÖR JAG DÅ?

Skoj att du vill veta mer! Kolla in det här: Allt du behöver veta – nördig fakta med beräkningar

…och om du fortfarande har frågor maila oss på info@picadeli.se, så kan vi hjälpa att guida dig rätt.